Το φιλανθρωπικό σωματείο «Άγιος Χριστόφορος», μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και το Αθλητικό Σωματείο «Άγιος Χριστόφορος» (Α.Σ.Α.Χ) με έδρα την Παιανία Αττικής αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που συστάθηκαν (το φιλανθρωπικό το 1985 και το αθλητικό το 2002) με στόχο τη στήριξη ατόμων κυρίως με μυοπάθεια και ατόμων με άλλες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία και των οικογενειών τους.

Βασικός σκοπός των σωματείων αποτελεί η υλική, ηθική και ψυχική στήριξη των μελών μας με μυοπάθεια και άλλες κινητικές αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ατόμων αυτών είναι σημαντικές, ανατρέποντας εδραιωμένες ισορροπίες και προοπτικές σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο

Οι επιπτώσεις αυτές προκύπτουν από το σύνολο των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως:

  • Αυξημένη ανάγκη για υποστηρικτικό δίκτυο, ιδίως κατά την πρώτη μετα-διαγνωστική περίοδο ή τις περιόδους που τυχόν παρουσιάζονται επιπλοκές.
  • Ανάγκη ειδικής πληροφόρησης για τα ζητήματα που προκύπτουν. Ειδικότερα, υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σε σχέση με ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης-παροχών από τους αρμόδιους φορείς & τα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις ιδίως σε σχέση με τα ζητήματα της καθημερινής φροντίδας & μετακίνησης (π.χ. συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, ειδικά αμαξίδια, ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα κ.λ.π.)
  • Ανάγκη συμπληρωματικής βοήθειας (βοηθητικό προσωπικό) για τη φροντίδα των πασχόντων δεδομένου ότι η καθημερινότητα τους καθίσταται ιδιαίτερα απαιτητική.
  • Ανάγκη για επεξεργασία της εμπειρίας της ασθένειας.
  • Ανάγκη για την ύπαρξη δραστηριοτήτων, στον αντίποδα του κοινωνικού στίγματος, της απόσυρσης και της κοινωνικής απαξίας-απομόνωσης των ασθενών.
  • Ανάγκη φροντίδας των ενδοοικογενειακών σχέσεων και των σχέσεων με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Η φροντίδα των παραπάνω αναγκών αποτελεί βασικό μέλημα του Αγ. Χριστοφόρου, τα τελευταία 35 χρόνια στα οποία ενεργοποιείται, κυρίως μέσω σχεδιασμού προγραμμάτων και παροχής υπηρεσιών που στόχο έχουν την διευκόλυνση των ασθενών και των οικογενειών τους στα επίπεδα που αναφέρθηκαν.

Το φιλανθρωπικό σωματείο “Αγιος Χριστοφόρος” είναι μη χρηματοδοτούμενο από την Πολιτεία και τα έσοδά του αφορούν κυρίως σε συνδρομές, δωρεές και χορηγίες που προέρχονται από ευαισθητοποιημένους φίλους του σωματείου (εντός και εκτός Παιανίας), από ιδιωτικούς φορείς και, με τη μορφή έκτακτων χορηγήσεων, από τον Δήμο Παιανίας και την Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Τέλος, πάγιο έσοδο αποτελεί για το σωματείο το μηνιαίο μίσθωμα από τη λειτουργία του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ “Άγιος Χριστοφόρος”.

Οι δραστηριότητες του Σωματείου στεγάστηκαν επί είκοσι χρόνια στο ακίνητο που παρείχαν για το σκοπό οι ιδρυτές Ιωάννης και Σοφία Καλτέκη. Σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, του οποίου η ανέγερση έγινε δυνατή με την οικονομική βοήθεια μελών, φίλων και δωρητών. Οι κτηριοδομικές προδιαγραφές του κτηρίου είναι σύμφωνες με τις οδηγίες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τις ανάγκες μετακίνησης των αθλητών και μελών του Σωματείου, ο «Αγ. Χριστόφορος» διαθέτει ειδικά μετασκευασμένο αυτοκίνητο.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα μέλη ασθενείς του συλλόγου προσεγγίζουν τις ανάγκες τους σε δύο επίπεδα:

Α. Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προσανατολισμένων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους (ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ενίσχυση της επικοινωνιακής ικανότητας σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο).

Β. Υποστήριξη αθλητικών πολιτιστικών και μορφωτικών δραστηριοτήτων για άτομα με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ).

Α. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Ο όρος Συμβουλευτικές Υπηρεσίες αναφέρεται στην παροχή ψυχοκοινωνικής φροντίδας στα μέλη του Σωματείου. Η φροντίδα εστιάζει στα εξής:

  • Στη βιωματική επεξεργασία της εμπειρίας της χρόνιας ασθένειας που συνοδεύεται από κινητική ανικανότητα.
  • Στην ενίσχυση της αίσθησης αυτοαξίας.
  • Στη βελτίωση της λειτουργικότητας της επικοινωνίας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.
  • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής και στην αντιμετώπιση στιγματικών πρακτικών που υφίστανται και εσωτερικεύονται ως εμπόδια από τους ασθενείς αυτού του τύπου.

Βασικές πρακτικές στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν με τη σειρά τους οι:

  1. Ομάδες αυτοβοήθειας:
    α) Ομάδα ασθενών και
    β) Ομάδα γονέων των ασθενών ή ατόμων που φροντίζουν ασθενείς.
    Βασικό μέλημα των ομάδων αυτών αποτελεί η βιωματική επεξεργασία της εμπειρίας από τους συμμετέχοντες.
    Ο εντοπισμός, η διερεύνηση και η ενδυνάμωση προσωπικών «πόρων» και δυναμικού, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής και των σχέσεων των ασθενών και του πλαισίου τους, συνθέτουν τον στόχο της προσφερόμενης υπηρεσίας.
  2. Ατομικές συνεδρίες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι παραπάνω υπηρεσίες τελούν υπό την φροντίδα και εποπτεία του επιστημονικού συνεργάτη του Αγ. Χριστοφόρου για τα θέματα αυτά, Ψυχολόγου-Συμβούλου ΑΜΕΑ.

Β. Αθλητικές, πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες

Ως προς αυτές τις υπηρεσίες τα σωματεία μας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση:

α) στην οργάνωση δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου (εκδρομές – επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων κ.λπ.). και

β) στην ανάπτυξη παραολυμπιακών αθλημάτων, όπως το Μπότσια, αγωνισμάτων στίβου, κολύμβησης και Άρσης βαρών σε πάγκο.
Ιδιαίτερα στο άθλημα του Μπότσια και του στίβου το σωματείο έχει διακρίσεις τόσο σε πανελλήνιους όσο και σε διεθνείς αγώνες (5 ολυμπιακά μετάλλια (Πεκίνο 2008) και 20 παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια, 28 πανελλήνια χρυσά στο Boccia και 20 πανελλήνια χρυσά στον Στίβο).

Τα αθλήματα όπου προπονούνται οι αθλητές του είναι αναλυτικά:

  • Boccia,
  • Στίβος,
  • Άρση Βαρών σε πάγκο,
  • Κολύμβηση,
  • Ποδηλασία,
  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση,
  • Καλαθοσφαίριση και
  • Αντισφαίριση σε αμαξίδιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 στο κτίριο του σωματείου (Γ. Παπαθανασίου 8 – Παιανία) λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για άτομα με αναπηρίες ως διακριτό νομικό πρόσωπο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Βλ. https://kdapamea.gr)

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΟΥ ΦΙΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Ο “ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ “

Συνιστάται Σωματείο με την επωνυμία “ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ “ και έδρα την Παιανία Αττικής.

Σκοπός του Σωματείου είναι η σύμφωνη προς την χριστιανική διδασκαλία βοήθεια, πνευματική και υλική, προστασία και καθοδήγηση του απροστάτευτου (ορφανού κλπ.) παιδιού και ιδιαίτερα του μυοπαθητικού παιδιού.

Στο σκοπό αυτό περιλαμβάνονται και 1) η διαφώτιση της κοινής γνώμης για τα συναφή προβλήματα, ιδιαίτερα δε του ορφανού και μυοπαθητικού παιδιού. 2) η συνεργασία με αναγνωρισμένα Σωματεία του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, για την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, 3) η συμπαράσταση και βοήθεια σε κάθε είδους πάσχοντες και ειδικώτερα για την σωστή θέση στην οικογένεια, στο σχολείο και στο επάγγελμα των απροστάτευτων (ορφανών κλπ.) και μυοπαθών παιδιών και τελικά την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών του, το Σωματείο μπορεί και οργανώνει διάφορες θρησκευτικές (λατρευτικές κλπ.) κοινωνικο-πνευματικές εκδηλώσεις  (ομιλίες, γιορτές, λαχειοφόρες αγορές κλπ.), να κυκλοφορεί έντυπα σχετικά με τους σκοπούς του,  να διοργανώνει κατασκηνώσεις,  καθώς και εντευκτήρια και γενικά να θέτει σε εφαρμογή κάθε μέσο που θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία των ευρύτερων σκοπών του Σωματείου.  Το Σωματείο είναι φιλανθρωπικό και αποβλέπει στους πιο πάνω σκοπούς,  για τους οποίους και μόνο διατίθενται οι πόροι του.

Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται σε τακτικά, έκτακτα και επίτιμα. Τακτικά μέλη του Σωματείου γίνονται, πέραν των ιδρυτών-υπογραφόντων το παρόν καταστατικόν- και τη συστάσει τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενήλικες Έλληνες πολίτες, που αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους σκοπούς του Σωματείου και θέλουν να εργασθούν για την πραγμάτωσή τους.  Έκτακτα μέλη του Σωματείου εγγράφονται χωρίς αριθμητικό περιορισμό, τη συστάσει δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε ενήλικας  Έλληνας πολίτης, που αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους σκοπούς του Σωματείου και θέλει να εργασθεί γι’ αυτούς. Η εγγραφή μέλους (τακτικού ή εκτάκτου) γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποχώρηση μέλους μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, μετά από σχετική έγγραφη δήλωσή του. Η αποχώρηση πρέπει να γνωστοποιείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει από τη λήξη αυτού του έτους και προϋποθέτει ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις του. Τα μέλη, μετά την αποχώρησή τους (ή διαγραφής τους λόγω αποβολής) από το Σωματείο ή κατά τη διάλυση του Σωματείου, δεν έχουν καμμία απαίτηση επί της περιουσίας του.

Ως επίτιμα μέλη μπορούν να ανακηρυχθούν πρόσωπα, που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες για την επιτυχία των σκοπών του Σωματείου, η δε ανακήρυξή τους γίνεται από τη Γενική Συνέλευση με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μόνο τα τακτικά μέλη (και όχι τα επίτιμα ή τα έκτακτα) δικαιούνται να λαμβάνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου, να αποφασίζουν δια της ψήφου των εις αυτάς και να εκλέγονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Για τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις απαιτείται όπως το τακτικό μέλος έχει εκπληρώσει τας εκ του Καταστατικού ή της γενικής Συνελεύσεως επιβαλλομένας οικονομικάς υποχρεώσεις του προς το Σωματείο.

1)Το Σωματείο διοικείται υπό Διοικητικού Συμβουλίου.
2) Το Διοικητικό Συμβούλιο διαχειρίζεται την περιουσία του Σωματείου και αποφασίζει κατά τους νόμους και το Καταστατικό. Επί παντός θέματος, μη προβλεπόμενου υπό του παρόντος, αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.
3) Τα μέλη του Συμβουλίου (ως και της Εξελεγκτικής Επιτροπής) εκλέγονται υπό της Γενικής Συνελεύσεως επί τριετή θητεία και είναι επανεκλέξιμα. Η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου δύναται να προβεί εις την παύσιν των οργάνων της Διοικήσεως δια σπουδαίον λόγον.
4) Ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται εις πέντε (5), εκλέγονται δε ταύτα, ομού μετά τριών αναπληρωματικών, υποχρεωτικώς εκ των τακτικών μελών του Σωματείου, των εχόντων πλήρη ικανότητα προς δικαιοπραξίαν.
5) Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται εις συνεδρίασιν, τη προσκλήσει του Προέδρου, και ευρίσκεται εν απαρτία, όταν παρίστανται τουλάχιστον τρία (3) μέλη.
6) Αποκλείεται να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (και της εξελεγκτικής επιτροπής) μέλος του Σωματείου στερηθέν νομίμως των πολιτικών αυτού δικαιωμάτων και εφ  όσον χρόνο διαρκεί η στέρησις.
7) Εκλειπόντος ή παραιτηθέντος ή κηρυχθέντος εκπτώτου, αιτήσει της εποπτευούσης αρχής, υπό του αρμοδίου Ειρηνοδικείου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το Συμβούλιο, καλεί προς αναπλήρωσιν του μέλους τούτου το πρώτον εκ της σειράς των επιλαχόντων μελών κατά τας τελευταίας αρχαιρεσίας.
8) Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (και της εξελεγκτικής επιτροπής) δεν δύναται να παρέχουν επ’ αμοιβή οιανδήποτε εργασίαν εν τω Σωματείω ή να συνάπτουν μετ’ αυτού συμβάσεις, συνεπαγομένας την λήψιν αμοιβής δια προσφοράν πάσης φύσεως υπηρεσιών ή αποβλεπούσας είτε εις την επίτευξιν του κέρδους (ως λ.χ. δια της αναλήψεως έργων προμήθειας ή οποιασδήποτε άλλης παροχής προς το Σωματείον) είτε οιανδήποτε άλλην οικονομικήν ωφέλειαν.
9) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (και της Εξελεγκτικής Επιτροπής) δεν δικαιούνται αμοιβής ή αποζημιώσεως λόγω της σχετικής απασχολήσεως των.
10) Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των αναπληρωματικών τοιούτων και της εξελεγκτικής επιτροπής γίνεται υπό της Γενικής Συνελεύσεως ένα μήνα προ της λήξεως της θητείας, ειδικώς προς τούτο συγκαλούμενης, με αποκλειστικό θέμα της Αρχαιρεσίας και αναλαμβάνουν τα καθήκοντά των την επόμενη της λήξεως θητείας του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκλογή είναι μυστική και ενεργείται δι’ ομοιομόρφων ψηφοδελτίων εγκλειομένων εντός φακέλων.

Το Συμβούλιο ευθείς ως συνέλθει εις την πρώτην συνεδρίασίν του συγκροτείται εις σώμα και εκλέγει εκ των μελών του Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία.

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον των Δικαστηρίων και πάσης άλλης Αρχής, ως και παντός φυσικού ή νομικού προσώπου, συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο και διευθύνει τας εργασίας αυτού και του όλου Σωματείου, συγκαλεί την Γενική Συνέλευση και εντέλλεται την πληρωμή πάσης δαπάνης υπογραφών άμα και παν έγγραφον του Σωματείου. Ο Γενικός Γραμματέας επιμελείται των Πρακτικών και της αλληλογραφίας του Σωματείου, ενημερώνει και κατέχει το βιβλίο Μητρώου του Σωματείου, ως και παν έτερον κατά νόμον υποχρεωτικόν βιβλίον και προσυπογράφει μετά του Προέδρου τας αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως.

Ο Ταμίας διενεργεί πάσας τας ειπράξεις του Σωματείου δια διπλοτύπων αποδείξεων, εσφραγισμένων δια της σφραγίδος του Σωματείου, ηριθμημένων και υπογεγραμμένων υπ΄αυτού, τηρών και άπαντα τα σχετικά βιβλία και στοιχεία. Επίσης ενεργεί πάσας τας πληρωμάς τη εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου δια του Προέδρου αυτού.

Παν μέλος του Σωματείου (τακτικόν ή έκτακτον) άμα με την υποβολή της αιτήσεως εγγραφής του καταβάλλει δικαίωμα εγγραφής εκ δραχμών διακοσίων (200), καθ’ έκαστον δε μήνα καταβάλλει συνδρομήν εκ δραχμών εκατόν (100).

1) Πόροι του Σωματείου είναι το δικαίωμα εγγραφής και αι συνδρομαί των μελών, αι δωρεαί, κληρονομίαι και κληροδοσίαι, τα εισοδήματα της περιουσίας αυτού και πάσα άλλη νόμιμος επαύξησις της περιουσίας του.
2) Το Σωματείο τηρεί παρά Τραπέζη λογαριασμόν εις ον κατατίθενται παν ταμειακόν υπόλοιπον, υπερβαίνον το ποσόν των πεντήκοντα χιλ. (50.000) δραχμών.
3) Δια την ταμειακήν και οικονομικήν κίνησην τηρείται, ως άνω, αφ’ ενός μεν βιβλίον ταμείου, εις το οποίον καταχωρούνται τα έσοδα  και τα έξοδα, αφ’ ετέρου δε διπλότυπον εισπράξεως και πληρωμών.
4) Ο ισολογισμός εκάστου έτους, ως και η έκθεσις της Εξελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλονται υποχρεωτικώς προς έγκρισιν εις την συνέλευσιν των μελών εντός τριμήνου από της λήξεως του οικονομικού έτους.
5) Η παρά του Σωματείου αγορά και πώλησις ακινήτων και κινητών πραγμάτων αξίας ανωτέρας των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών γίνεται πάντοτε μετά προηγούμενην έγκρισιν της συνελεύσεως των μελών.
6) Απαγορεύεται η διάθεσις της περιουσίας ή των εν γένει εσόδων του Σωματείου δια σκοπούς διαφόρους των αναγραφόμενων εις το παρόν ή προς διενέργειαν κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
7) Πάσα δωρεά προς το Σωματείον γίνεται επωνύμως. Αι δωρεαί και αι κληροδοσίαι υπό τρόπον (όρους) γίνονται αποδεκταί υπό του Διοικητικού Συμβουλίου εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν τας πεντακοσίας χιλιάδας (500.000) δραχμάς, κατόπιν εγκρίσεως της συνελεύσεως, λαμβανόμενης δια πλειοψηφίας του ημίσεως των εγγεγραμμένων μελών του Σωματείου και η εκ τούτων περιουσία τελεί υπό ιδιαίτεραν διαχείρισιν και διατίθεται δια την εκπλήρωσιν του τέθεντος σκοπού υπό του δωρητού ή διαθέτου.

Μέχρι τέλος Μαρτίου εκάστου έτους συγκαλείται τακτική Γενική Συνέλευσις των τακτικών μελών του Σωματείου.

Η Συνέλευσις ευρίσκεται εν απαρτία εάν παρίστανται κατ’ αυτήν το ήμισυ του αριθμού των εγγεγραμμένων τακτικών μελών. Εάν δεν επιτευχθή απαρτία κατά την πρώτη σύνοδό της επαναλαμβάνεται αύτη εντός οκτώ ημερών, οπότε η Συνέλευσις λογίζεται εν απαρτία, όσα και αν είναι τα παρόντα τακτικά μέλη. Τα μέλη καλούνται εις την Συνέλευσιν και δι’ ατομικής προσκλήσεως πέντε τουλάχιστον ημέρας προς της Συνελεύσεως. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν.

Κατά την Γενικήν Συνέλευσιν το Διοικητικόν Συμβούλιον υποβάλλει προς έγκρισιν τον ισολογισμό (διαχειριστικόν απολογισμόν) του λήξαντος έτους, μετά την αναγνώσην της εκθέσεως ελεγκτών.

Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου ανατίθεται εις τριμελή εκ των τακτικών μελών του Σωματείου, εξελεγκτικήν επιτροπήν εκλεγόμενην υπό της τακτικής Γενικής Συνελεύσεως, ανά τριετίαν. Η εξελεγκτική επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του ταμείου, ιδία δε επιβλέπει αν αύται συμφωνούν με τις διατάξεις του Νόμου, του Καταστατικού και τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως. Δικαιούται να εξετάζει τα έγγραφα και τα βιβλία του Σωματείου και να ζητεί οποτεδήποτε την επιδειξι του περιεχομένου του ταμείου.
Συντάσσει έκθεσιν περί της ετήσιας διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, την αναγιγνώσκει κατά την ετησίαν τακτικήν Γενικήν Συνέλευσιν δια του Προέδρου της. Η Εξελεγκτική Επιτροπή τηρεί βιβλίο Πρακτικών, εις ο καταχωρούνται τα πρακτικά και αι αποφάσεις αυτής, επί των διενεργουμένων ελέγχων, ως και αι υπ’ αυτής συντασσόμεναι σχετικαί εκθέσεις προς την Γενικήν Συνέλευσιν.

Το Σωματείον έχει ιδίαν σφραγίδα, φέρουσαν εν κύκλω τας λέξεις “Φιλανθρωπικόν Σωματείον ο Άγιος Χριστόφορος” και εις το κέντρον εικόνα του Αγίου τούτου.

Δι’ εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, εγκριθησομένων υπό της Γενικής Συνελεύσεως των μελών του Σωματείου, καθορισθήσονται οι όροι της ιδρύσεως και αι λεπτομέριαι της ιδρυθησομένης Στέγης προστασίας παιδιών. Δι’ ομοίων Κανονισμών θέλει προβλεφθή η ίδρυσις και λειτουργία τυχόν Πνευματικού Κέντρου, Κατασκηνώσεως, Εντευκτηρίου κλπ.

Το Σωματείον διαλύεται:
1) Άμα τα μέλη μειωθούν εις δέκα (10).
2) Εάν το Σωματείον επιδιώκει σκοπόν διάφορον του αναφερόμενου εις το άρθρον 2 ου παρόντος ή εάν ο σκοπός ή η λειτουργία απέβησαν παράνομος, ανήθικος ή αντίθετος προς την δημοσίαν τάξιν.
3) Δι’ οιονδήποτε άλλον λόγον οριζόμενον υπό της αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως κατά πάντα χρόνον.
4) Προς λήψιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως δια την διάλυσιν του Σωματείου, ως και δια την τροποποίησιν του Καταστατικού απαιτείται η παρουσία των δύο τρίτων των εγγεγραμμένων τακτικών μελών και η πλειοψηφία των τριών τετάρτων των παρόντων εις την συνέλευσιν μελών.
5) Ειδικώς προς λήψιν αποφάσεως περί μεταβολής του σκοπού του Σωματείου απαιτείται η συναίνεσις εις την συνέλευσιν πάντων των μελών. Η συναίνεσις των απόντων δίδεται και εγγράφως.

1) Εν περιπτώσει διαλύσεως του Σωματείου η περιουσία αυτού κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως, δύναται να περιέρχεται είτε εις έτερον Σωματείον του αυτού ή συναφούς σκοπού ή και εις ένωσιν σωματείον εις ην υπήγετο ή εδικαιούτο να υπαχθεί το διαλυθέν, είτε εις οιοδήποτε άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
2) Οσάκις δια κληρονομίας, κληροδοσίας ή δωρεάς κατελείφθη εις το διαλυθέν σωματείον περιουσία προς εξυπηρέτησιν εκ των προσόδων της των σκοπών του Σωματείου, εφ’ όσον εν τη πράξει διαθέσεως δεν ορίζεται άλλως, διατίθεται αύτη δι’ αποφάσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών προς εξυπηρέτησιν παρεμφερούς σκοπού εν τη πόλει της Παιανίας.

Τα παρόν καταστατικόν συγκείμενον εξ άρθρων δέκα εννέα (19) ενεκρίθη σήμερον υπό των κατωτέρω συνελθόντων την 13/5/1985 εις συνεδρίασιν ιδρυτών, εν Παιανία Αττικής και εν τη επί της οδού Λοχ. Μαργέτη 11 οικία ένθα και το Γραφείον του υπό ίδρυσιν Σωματείου και υπογράφεται ως έπεται:

(υπογραφαί ιδρυτικών μελών)

  1. Καλτέκης Ιωάννης του Σπύρου
    2. Καλτέκη Σοφία συζ. Ιωαν. Καλτέκη
    3. Σιδέρης Αθανάσιος του Ισιδώρου
    4. Σιδέρη Αθηνά συζ. Αθανασ. Σιδέρη
    5. Πρίφτης Κων/νος του Νικολάου
    6. Σταμάτη Ελένη του Νικολάου
    7. Θάνου Δήμητρα συζ. Δημ. Θάνου
    8. Πολυχρονίου Ελένη συζ. Κων/νου Πολυχρονίου
    9. Λούτζης Θεόδωρος του Δημοσθένους
    10. Λούτζη Μαρία συζ. Θεοδώρου Λούτζη
    11. Παπακωστοπούλου Καλομοίρα συζ. Παρασκευά Παπακωστοπούλου
    12. Στουραΐτης Αναστάσιος του Νικολάου
    13. Δάβαρη Ελένη συζ. Σταύρου Δάβαρη
    14. Σιδέρη Ισιδώρα συζ. Ευαγγέλου Σιδέρη
    15. Δάβαρη Ειρήνη του Δημητρίου
    16. Περαματζή Μαρία συζ. Βασ. Περαματζή
    17. Φραγγοπούλου Ελισάβετ του Θεοδώρου
    18. Λεβαντή Αγλαΐα συζ. Κον. Λεβαντή
    19. Λεβαντής Κόνων του Κων/νου
    20. Δάβαρη Δήμητρα συζ. Βασ. Δάβαρη
    21. Ανδρέου Σταματίνα συζ. Δημ. Ανδρέου
    22. Παπαγεωργίου Αικατερίνη συζ. Αθαν. Παπαγεωργίου

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ

ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Τα μέλη του Συμβουλίου (ως και της Εξελεγκτικής Επιτροπής) εκλέγονται υπό της Γενικής Συνελεύσεως επί τριετή θητεία.

Το Δικοικητικό Συμβούλιο  όπως αναδείχθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022 είναι οι:

  1. Βεκρής Ελευθέριος, Πρόεδρος
  1. Καλτέκη Γαβριέλα, Γραμματέας
  1. Ζούλη Ευφροσύνη, Ταμίας
  1. Γιαννάκου Μαρία, Μέλος
  1. Χατζή Δήμητρα, Μέλος

Εξελεγκτική επιτροπή

Γιακουμάκης Αλέξανδρος

Παπασπύρου Ευαγγελία

Πρίφτης Δημήτριος

Εγκαταστάσεις